woensdag 9 november 2016

Verwarming

Als de renovatie klaar is, heeft u een nieuw verwarmingssysteem in uw woning. Dit zorgt voor een besparing op de energierekening. Het systeem is namelijk zuiniger dan uw vorige verwarmingssysteem.

Hoe werkt het?
De ClimaRad, ventilatoren en radiatoren zijn aan elkaar gekoppeld. Ze werken samen als één systeem. De verwarming werkt dus ook anders. Om uw woning rond de 21-22 graden te krijgen moet u:

  •     De thermostaatknoppen ongeveer een uur eerder opendraaien dan u gewend bent;
  •     Alle thermostaatknoppen op stand 4 zetten;
  •     De ClimaRad zijn werk laten doen;
Als uw woning de gewenste temperatuur heeft bereikt, hoeft u de thermostaatknoppen niet uit te draaien. De sensor merkt dit zelf op en stopt met verder verwarmen.

De verwarming voelt lauw
De temperatuur van het water in de radiator is een stuk lager dan voorheen. Toch is het zo berekend dat u uw woning op temperatuur krijgt. Het kan alleen iets langer duren dan eerst. Daarnaast voelt u ook minder stralingswarmte omdat uw woning meer geleidelijk wordt verwarmd.

Als het buiten kouder wordt?
Als het buiten kouder wordt, dan past de temperatuur van het water zich hier op aan. De aanvoertemperatuur wordt dus automatisch warmer. U kunt de verwarming op dezelfde stand laten staan.

Hoe warm kan het worden?
Als u het systeem zijn werk laat doen, wordt de ruimte 21,5℃. Nadat deze temperatuur is bereikt blijft de radiator nog warmte afgeven waardoor het mogelijk zelfs wat warmer wordt.

Besparen?

De aanvoertemperatuur naar uw radiator past zich steeds aan op de buitentemperatuur. Dit werkt dus anders dan voorheen. Doordat er niet onnodig zeer warm water door de leidingen in het gebouw wordt gepompt, bespaart u op uw energierekening. Van belang is wel dat u het systeem het werk laat doen, dus inclusief de ClimaRad en de ventilatoren.
 

De stooklijn
In deze grafiek kunt u zien dat de temperatuur van het water in de CV stijgt als het buiten kouder wordt. Vanaf een buitentemperatuur van 19°C gaat de stooklijn omhoog. Als het buiten -10°C is, is het water in de verwarming 70°C.